Termin składania wniosków kwalifikacyjnych na turnusy rehabilitacyjne dla dzieci rolników

Rezerwacja zakończona

Kategoria
Ogłoszenia
Termin
2018-05-18 00:00
Miejsce
Oddziały lub Placówki Terenowe KRUS

W okresie wakacji 2018 roku KRUS organizuje turnusy rehabilitacyjne dla dzieci rolników, których przynajmniej jedno z rodziców (prawnych opiekunów) podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników z mocy ustawy.

Jeżeli rolnik ubezpieczony jest na wniosek w pełnym zakresie – ubezpieczenie powinno trwać nieprzerwanie co najmniej rok. W województwie kujawsko—pomorskim z rehabilitacji będzie mogło skorzystać 65 dzieci z chorobami układu oddechowego i układu ruchu, urodzonych w latach 2003 - 2011 (7-15 lat).

Turnus rehabilitacyjny ze schorzeniami układu oddechowego zostanie zorganizowany w Centrum Rehabilitacji Rolników KRUS w Szklarskiej Porębie (w okresie od 30 czerwca do 20 lipca). Dzieci ze schorzeniami układu ruchu będą rehabilitowane w Centrum Rehabilitacji Rolników KRUS w Jedlcu (w okresie od 9 do 29 lipca).

Rodzice nie ponoszą odpłatności za pobyt i transport dziecka.

Uczestnicy turnusów rehabilitacyjnych mają zapewnione całodzienne wyżywienie, całodobową opiekę lekarsko-pielęgniarską oraz indywidualny program rehabilitacyjny. Opiekę nad dziećmi sprawuje wykwalifikowana kadra pedagogiczna.

Kwalifikacja dzieci na rehabilitację leczniczą w ramach Centrów Rehabilitacji Rolników.

Podczas kwalifikowania dziecka do leczenia rehabilitacyjnego lekarz ocenia:

1. Stan zdrowia dziecka.
  2. Przebieg choroby będącej wskazaniem do rehabilitacji w ramach CRR.
  3. Zdolność dziecka do samoobsługi i samodzielnego przemieszczania się.

Wskazania do rehabilitacji leczniczej:

Choroby narządu ruchu, m.in: stany po urazach, operacjach, nabyte wady postawy.

Choroby górnych i dolnych dróg oddechowych, m.in.: stany po operacjach, przewlekłe zapalenia, astma oskrzelowa.

Dziecięce porażenie mózgowe z zachowaną zdolnością poruszania się.

Przeciwwskazania do rehabilitacji leczniczej w ramach CRR:

1. Stany po złamaniach kości kończyn z opóźnionym zrostem, stawem rzekomym, powikłane zapaleniem kości lub szpiku kostnego.
  2. Zaostrzenie choroby podstawowej wymagającej modyfikacji leczenia farmakologicznego czy zastosowania leczenia zabiegowego.
  3. Choroba zakaźna w fazie ostrej.
  4. Czynna choroba nowotworowa.
  5. Padaczka z częstymi napadami (co najmniej raz w miesiącu).
  6. Niezdolność do samoobsługi.

Pierwszeństwo w skierowaniu na turnusy mają dzieci posiadające orzeczenie o niepełnosprawności.

Wnioski kwalifikacyjne można pobrać w Oddziale i Placówkach Terenowych KRUS oraz ze strony internetowej www.krus.gov.pl, w zakładce rehabilitacja. Wnioski wypełnione przez lekarza podstawowej opieki zdrowotnej lub lekarza specjalistę w leczeniu, którego pozostaje dziecko wraz z załącznikami nr 2 tj. informacją o stanie zdrowia dziecka i oświadczeniem rodzica/opiekuna prawnego należy złożyć do dnia 18 maja br., w Oddziale lub Placówkach Terenowych KRUS.

Szczegółowych informacji udzielą pracownicy ds. rehabilitacji w OR KRUS w Bydgoszczy tel. 52 341 52 61 wew. 110 lub 220, PIT KRUS w Grudziądzu tel. 56 462 12 41 wew. 305 lub 308 oraz PT KRUS we Włocławku tel. 54 233 33 56 wew. 132 lub 116.

Terminy

• 2018-05-18 00:00