Zakaz wypuszczania drobiu na wolny wybieg
W związku z rosnącą liczbą ognisk ptasiej grypy w kraju przypominamy, iż cały czas obowiązuje zakaz wypuszczania na wolny wybieg.
Dotyczy on bezwzględnie wszystkich hodowli, również tych najmniejszych - przyzagrodowych.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Sępólnie Kraj. Informuje o zakazie wypuszczania drobiu na wolny wybieg.
W załączeniu przesyła Rozporządzenie nr 13/2024 Wojewody Kujawsko-Pomorskiego z dnia 25.10.2024 r. w sprawie zarządzenia środków podejmowanych w związku z ryzykiem wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków na terenie powiatów aleksandrowskiego, brodnickiego, bydgoskiego, m. Bydgoszcz, chełmińskiego, golubsko-dobrzyńskiego, grudziądzkiego, m. Grudziądz, inowrocławskiego, lipnowskiego, mogileńskiego, nakielskiego, radziejowskiego, rypińskiego, sępoleńskiego, świeckiego, toruńskiego, m. Toruń, tucholskiego, wąbrzeskiego, włocławskiego,, m. Włocławek, żnińskiego oraz ulotki informacyjne.
Powyższe przysyła się celem rozpowszechnienia w sposób zwyczajowo przyjęty wśród rolników hodowców drobiu.
Jednocześnie przypomina iż rygorystyczne przestrzeganie zasad bioasekuracji stanowi najistotniejszy element prewencyjny w katalogu metod zapobiegania występowania grypy ptaków.
INFORMACJA DLA HODOWCÓW DROBIU
W związku z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków w Polsce hodowcy drobiu powinni zachowywać szczególną ostrożność i stosować odpowiednie środki bioasekuracji minimalizujące ryzyko przeniesienia wirusa grypy ptaków do gospodarstwa,
w szczególności:
- Przetrzymywać drób w izolacji od dzikich ptaków;
- Przechowywać paszę i ściółkę w pomieszczeniach zamkniętych lub pod szczelnym przykryciem, uniemożliwiającym kontakt z gryzoniami, dzikim ptactwem oraz ich odchodami;
- Karmić i poić drób w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają dostępu ptaki dzikie i ich odchody;
- Stosować w gospodarstwie odzież i obuwie ochronne oraz po każdym kontakcie z drobiem lub dzikimi ptakami umyć ręce wodą z mydłem;
- Stosować maty dezynfekcyjne w wejściach i wyjściach z budynków, wjazdach i wyjazdach z gospodarstwa w których utrzymywany jest drób.
Hodowco !!!
Pamiętaj o zgłaszaniu niezwłocznie do odpowiednich osób i instytucji (lekarz weterynarii prywatnej praktyki, powiatowy lekarz weterynarii, wójt/burmistrz/prezydent miasta) podejrzenia wystąpienia choroby zakaźnej drobiu.
Objawy kliniczne wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu:
Zwiększona śmiertelność; znaczący spadek pobierania paszy i wody; objawy nerwowe: drgawki, skręt szyi, paraliż nóg i skrzydeł, niezborność ruchów; duszności, sinica, wybroczyny, biegunki, nagły spadek nieśności.
UWAGA
W przypadku gospodarstw utrzymujących więcej niż 350 sztuk drobiu średniorocznie istnieje obowiązek posiadania i wdrożenia planu bioasekuracji uwzględniającego profil produkcji gospodarstwa oraz co najmniej:
- podziału gospodarstwa na strefy „czyste” i „brudne” dla osób wykonujących czynności związane z utrzymywaniem drobiu;
- procedur wprowadzania do gospodarstwa drobiu, pasz, ściółki, materiałów pomocniczych oraz sprzętu i urządzeń wykorzystywanych w chowie i hodowli;
- procedur czyszczenia i dezynfekcji pomieszczeń, środków transportu i wyposażenia oraz higieny osób wykonujących czynności związane z utrzymywaniem drobiu;
- procedur zwalczania szkodników;
- procedur rozdziału poszczególnych stad drobiu oraz uniknięcia bezpośredniego lub pośredniego kontaktu drobiu z produktami ubocznymi pochodzenia zwierzęcego.